Moj put ...

Rodio sam se u Austriji, kao dijete roditelja koji su došli iz BiH i upravo započinjali svoj novi život.

Sa svojom najdražom igračkom – loptom se družim otkako znam za sebe, a imao sam četiri godine kada sam za poklon dobio prve kopačke i prvi dres u kojima sam se po cijeli dan igrao i učio početne korake fudbala.

ASC St. Paul ...

Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam godinu dana kasnije smio trenirati i igrati utakmice u „ASC St. Paul“, u početku samo kao igrač. Na treninzima i utakmicama protiv jačih protivnika, sasvim spontano bih stao ispred svog gola pokušavajući poduzeti nešto, poslije čega sam sve više shvatao kako je važna uloga golmana i kako puno na taj način mogu pomoći svom timu. Nisam se pomirivao sa porazima  i sve sam se više zanimao kako mogu spriječiti pogotke protivnika. Prve upute sam dobijao od svog oca koji je i sam nekada branio.

FK Radnički ...

U razdoblju od 8 do 10 godine sam igrao na mnogobrojnim turnirima za svoj klub, ali i kao gost igrač za „FK Radnicki“ Lukavac na turnirima po BiH (Tuzla, Maglaj, Živinice, Srebrenik, Gradačac, Bihać…) kao i na internacionalnim turnirima po Njemačkoj (Karlsruhe, Stuttgart…) gdje stičem dragocjena iskustva igrajući protiv njemačkih „bundesligaša“  Vfb Stuttgarta, KSC-a. Ulma, Augsburga…

Tri godine zaredom sam učestvovao i u „danskoj školi fudbala”, UEFA-inom projektu u BiH, što se uklapalo u raznolikost koja mi je bila potrebna.

Za lijepe trenutke u tom razdoblju mogu najviše zahvaliti Vehadu Ibrišimoviću, tada treneru „FK Radnički“, koji me povezuje i sa golmanskim trenerom Draganom Mandalinićem od koga učim osnovne elemente branjenja koji će me sve više uvoditi u magični svijet golmana…

ATSV Wolfsberg ...

Svoj deseti rođendan sam dočekao jako burno. Zbog mogućnosti češćeg treniranja i igranja većeg broja utakmica, moji roditelji odlučuju da preselimo u obližnji grad Wolfsberg, tako da prelazim i u moj novi klub „ATSV Wolfsberg“. Paralelno s tim uspješno polažem prijemni ispit fizičkih sposobnosti i upisujem se u peti razred sportske škole SHS 4 Wolfsberg.

I odjednom je sve bilo kao u bajci, utakmica i turnira na pretek a uz to i odlični uslovi za treniranje. Redale su se utakmice i uspjesi u prvenstvu, u kvalitetnoj školskoj ligi ali i uvijek ponovo turniri izvan granica Austrije.

Akademija za golmane ...

Pored toga uspješno sam apsolvirao i prijemni za ulazak u golmansku akademiju pod vodjstvom profi golmana Prescherna i mag. Smrečnika, gdje sam trenirao sa odraslim golmanima i bio sam njen najmlađi polaznik. Profesionalni treninzi s kojima sam tada počeo u akademiji za golmane i koje i danas upražnjavam sa trenerom Adijem Preschernom su na visokom nivou, iziskuju mnogo žrtve a na svaki trening moram putovati oko 60 km udaljen Klagenfurt.

LAZ ...

Sa 11 godina me otkrivaju skauti fudbalskog saveza Kärntena (Radl Alexander) i počinjem sa prijevremenim treninzima u LAZ-u (republičkom centru za obuku), zajedno sa 13 i 14-godišnjacima. Treninzi u LAZ-u su 5 puta u sedmici upotpunjeni koordinacionim i mentalnim treningom, a za moje golmanske treninge se brine 58-godišnji Gerhard Lanz, koji je svojevremeno trenirao golmane koji danas brane u bundesligi.

Odmah potom su uslijedili pozivi u selekciju republike Kärnten, što mi je velika čast.

Tada prelazim i u “SK St. Andrä” gdje uz susretljivost i podršku timskog trenera Maria Romca još bolje nalazim sebe.

Probni treninzi ...

Bivam primijećen od strane mnogih skauta i klubova tako da dobivam pozive od “Red Bull Salzburg”, “AC Sparta Praha”, “Austria Kärnten”, “SK Sturm Graz”, “SV Kapfenberg”, “FAL Linz”, “Vfb Stuttgart”…

U “AC Sparta Praha” sam boravio 5 dana i imao čast da treniram sa Petr Koubom, učesnikom finala evropskog prvenstva, a u “Vfb Stutgart” je sa mnom trenirao Ebbo Trautner, legenda Suttgarta i višegodišnji trener Hildebranda. U Linzu me je testirao mag. Herwig Walker, jedan od rijetkih austrijanaca koji je branio i u Engleskoj.

FA Linz  i LASK Linz ...

Nakon uspješno završenog osmogodišnjeg školovanja, četiri godine treniranja u akademiji za golmane i isto toliko u LAZ-u, moj put me uz pomoć akademije za golmane „Adi Preschern“ vodio u  BNZ „FA Linz“.

Tri godine provedene u fudbalskoj akademiji Linz su bile prepune kvalitetnih treninga, ali i utakmica, gdje sam imao priliku i čast da osjetim travnjake najboljih austrijskih klubova.

Nekako istovremeno sam postao i clan prvoliogaša LASK-a, sa kojim sam igrao prvenstvo, turnire itd. učestvujući i na velikom turniru u Barceloni. U LASK-u se za moj razvoj brinuo profesionalni golmanski trener Wolfgang Wimmer, kome dugujem mnogo.

FK Mlada Boleslav ...

U Januaru 2011 godine stiže preko mog tadašnjeg Agenta Irfana Redžepagića ponuda iz "FK Mlada Boleslav" koju sam primio i tako sa 16 godina potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

Tamo me trenirao Filip Tončar, jedan od najpriznatijih golmanskih trenera Česke Republike. On je bio ključni čovjek u mom razvoju u Mladoj Boleslavi i formirao me u periodu od četiri godine u najboljeg mladog golmana u Českoj Republici.

Sa 18 godina debitujem za prvu ekipu i postajem istovremeno u kategoriji U19 prvak Česke. Sa 19 godina debitujem protiv AC Sparte iz Praga u Gambrinus ligi i postajem istovremeno opet prvak Česke u kategoriji U21.

SV Austria Salzburg ...

Poslije četiri prelijepe i uspješne godine provedene u Mladoj Boleslavi osjećam potrebu za promjene i primim novi izazov u "SV Austria Salzburg".

Tamo sam imao čast igrati pred čuvenom „Curva Viola“ za klub sa najvećom tradicijom u cijeloj Austriji. U Salzburgu sam imao čast braniti s kapitenom i legendom kluba, Stefan Ebnerom, od kojeg sam naučio šta znači biti ličnost i vođa u ekipi.

U toj sezoni provedenoj u „Sky Go Erste Liga“ , ispunjenoj usponima i padovima, sam stekao jako veliko iskustvo, što će biti ključno u mojoj slijedećoj odluci - moj prelazak u "FC Blau Weiss Linz".

FC Blau Weiss Linz ...

Nakon kvalitetno odigranih 13 utakmica u prvenstvu za Austria Salzburg, gdje je njegove kvalitete posebno uočio nogometni stručnjak Gerald Baumgartner, podržavši ga i ukazujući mu veliko povjerenje, Hidajet se vraća u Linz, grad gdje je bio igrač kluba "LASK Linz" do 2010 kada je otišao za Češku i sa 16,5 godina potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za evropski klub "FK Mlada Boleslav".

Samo ovaj put dolazi u "FC Blau Weiss" klub koji je gradski rival LASK-a. Dodatnih 60 utakmica u 2 Bundesligi Austrije upisuje u naredne dvije sezone, te 4 cup utakmice. Biva zapažen i izabran za 2 najboljeg golmana lige u sezoni 2014/15, odmah iza Pervana, golmana reprezentacije Austrije koji je te godine sa LASK - om bio prvoplasiran.

Za to vrijeme eksplicintnim treninzima, koristeći najmodernije metode, radeći sa "ball-mašinom", filipi-tablom i sl. vrhunski golmanski trener Nussbaumer Andreas izoštrava njegove sposobnosti do vrhunca.

FC Wacker Innsbruck ...

Prvi ljudi FC Wacker Innsbruck su ga primijetili, tako da je Hidajet nakon dužeg kontakta sa gospodinom Hörtnagelom, sa velikim Bundesligaškim iskustvom od 73 odigrane prvenstvene utakmice, potpisao za ovaj klub koji se takmičio u 1. Bundessligi Austrije. Uskoro upisuje svoj prvi nastup u 1. Bundesligi... Debituje u Salzburgu, pokrajini gdje je i rođen utakmicom protiv "FC Red Bull Salzburg", gdje odličnom partijom biva igrač utakmice.

U vremenu provedenom u Innsbrucku je za njegove treninge bio zadužen  golmanski trener Bichler Dominik, sa kojim je posebno usavršio tehniku 1:1.

FC Botosani ...

Potom Hidajet odlazi u 1. ligu Rumunije, gdje potpisuje za FC Botosani. Debitovao je u utakmici protiv Steaue Bukurešt i u međuvremenu izborio se za status prvog golmana. Osvojenim 3 mjestom i ulaskom u play-off se upisao u istorijski uspjeh ovog kluba. Iskustva u Rumuniji su prelijepa... Liga je izuzetno jaka, igra se brz nogomet...

Trenutno je sa svojim klubom FC Botosani u borbi za plasman koji vodi u takmičenja u Europi